PÁLYAVÁLASZTÁS | EGYÉNI KONZULTÁCIÓ | ONLINE TANÁCSADÁS | MENTÁLHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS | ÖNISMERET – FEJLESZTÉS | MUNKAERŐPIACI TANÁCSADÁS | PÁLYAMÓDOSÍTÁS

Célcsoport: 13 év +

Kiemelt célcsoport: Tizenharmadikos és hetedik osztályos diákok és önmegvalósító felnőttek

 

Miért érdemes pályatanácsadóval dolgozni?

Kinek érdemes akár egyéni, akár csoportos formában élni a pályatanácsadás lehetőségével?

A pályatanácsadás mondhatnám azt is kortalan, határtalan lehetőség. Tudjuk, már kisgyermekkortól készülünk valamire, álmodozunk, „mi leszek, ha nagy leszek”, amit vagy sikerül megvalósítanunk, vagy nem.

A sikerhez vezető út is kihívás, és fontos lépések sorozata, tudatos döntés, elhatározás, és kitartás eredménye, míg a sikertelenség sem egyik napról a másikra, egy tényező alapján valósul meg. Bár vannak, akik álmaikat feladva, találnak egy külső tényezőt, ami miatt megrekednek, és nem tudják véghezvinni saját álmaikat, de minden korlátunk felismerhető.

Leginkább az a célravezető, ha magunk ismerjük fel a határainkat, a félelmeinket, és azokkal merünk elkezdeni szembenézni, ha valami nem sikerül.

Ha egyszer valami nem sikerül, sokan többször meg sem próbálják.

Pedig hol van az leírva, hogy ami egyszer nem ment, az másszor sem fog menni?

Ki mondja azt meg, hogy azóta nem fejlődtél semmit?

Nem tudnád másképp csinálni?

 

Ki döntheti el, hogy másképp, de meg tudod csinálni?

Ha a válaszod ÉN, akkor már tudod, miért érdemes egy külső tanácsadó segítségével közelebb kerülnöd önmagadhoz, mert mára mersz másképp látni, mint eddig.

Önismeretünkhöz, önmegvalósításunkhoz, céljaink megfogalmazásához, a stratégia terveinkhez és azok ütemezéséhez, majd lépésről – lépésre a megvalósításhoz szükségünk lehet egy mentorra, egy mentális edzőre, akinek a segítségével felkészülhetünk az előttünk álló feladatokra, ahol a fókuszban, már mindig TE MAGAD leszel. Bármelyik említett szakaszban állsz ma, velem sikerülhet felépíteni, megtalálni ÖNMAGAD.

 

Ki tehet leginkább a céljaidért?

Ha úgy érzed, TE MAGAD, akkor újra IGENT mondtál önmagadra. 

Hisz a pályatanácsadás során épp az egyéni készségeidet, képességeidet, korlátaidat ismerheted fel, amelyeket vállalásokra cserélhetsz, ha elég bátor vagy másképp élni, mint eddig, és más eszközöket is felépíteni a siker, az elégedettséged és a belső harmóniád érdekében.  

Aki hajlandó, időt áldozni a saját útkeresésére, akár az úton való maradására, az eredményesen dolgozhat személyes mentorálással a kitűzött céljaiért, akár online egyéni konzultáció keretében bárhol a világban tőlem függetlenül, akár személyes konzultáció, vagy csoportos keretek között is.

A tanácsadó nem teszi meg helyette a lépéseket, de vezeti, koordinálja, komfortzóna elhagyó feladatokkal motiválja, hogy képes legyen útjára találni, vagy útján maradni a konzultáns.

Akár egyéni tanácsadói keretek között dolgozunk, akár csoportélmények mentén, ha a fókusz a pályatanácsadásban résztvevő személynek önmagán és megfogalmazott céljain marad, akkor lépésről lépésre haladhat a saját célja felé.

Sokan kérnek abban tanácsot, hogy célokat tudjanak meglátni, hogy vágyaikat tudják felszínre engedni, mert nehéz addig elindulni, míg maga meg sem tudja fogalmazni, mit szeretne.

Akiben az igény megfogalmazódik, hogy megtalálja rejtett kincseit, felismerje azokat, és elinduljon az önmegvalósítása útján, azok általában képesek is megtalálni, mert célként megfogalmazzák a tanácsadói folyamat elején, hogy:

SZERETNÉ LÁTNI KI IS Ő VALÓJÁBAN, ÉS MIT SZERETNE”

vele lehet hatékonyan dolgozni. 

Aki nem meri kimondani, és feltenni magának a kérdést, ki vagyok, mi a célom, és mit vagyok képes magamért megtenni, azon általában a tanácsadó sem képes segíteni, mert nem elég befogadó a külső ösztönzésre, nincs belső motivációja a válaszok megtalálására.

Ezért nagyon fontos a pályatanácsadás során az önkéntesség. Ha valakit küldenek, de önmaga nem szeretné a fejlődést, változást, azon sokkal nehezebb segíteni, mint akinek személyes igénye meglátni önmagát, és megtalálni a lehetséges útját, amin el tudja képzelni önmagát.

 

Ez az út, ami a boldogsághoz vezet.

Ami az önmegvalósításához vezet.

Ami a kiteljesedéséhez vezet.

Ami az elégedettséghez, a harmóniához, a „jól vagyok a bőrömbe” érzéshez vezet.

Tehát érdemes vele foglalkozni.

 

Bár kellhet a szülői ösztönzés, például gyermekkorban, hogy megfogalmazódjon az igény, szüksége lenne tanácsadásra, felelős szülők ezt általában időben felismerik, és minden erőforrást kihasználnak, hogy gyermekük döntését megkönnyíthessék. 

Én csak, ezekkel a szülőkkel találkozok a munkám során.

Sokszor érzem, azt is, főként gyerekek esetében, hogy nem tudnak elvonatkoztatni a szülői elvárástól, nyomástól, igénytől, amit tőle várnak, de szeretném is hangsúlyozni, hogy amennyire jó a szülői támogatás, annyira lehet akár káros is, egy olyan elvárás a gyerektől, ami nem az ő belső igénye, csak a szülő elképzelése.  Ettől nem fogja magát jól érezni a gyermeked a bőrében, pedig tudom, minden vágyad az, hogy ezt lásd, de ha te akarod kitalálni mi a jó neki, nem fog sikerülni, add meg neki a lehetőséget, hogy megtalálhassa önmagát, és akkor elégedett, boldog, kiegyensúlyozott életet fog élni, akire Te szülőként is boldogan nézel, sikerült neki.

A pályaválasztás, munkaválasztás, iskolaválasztás, pályamódosítás egy önmegvalósítási folyamat, ezért eleve több eséllyel vállalja már az elején a bukást, ha másra hallgat, más elképzelését valósítja meg, nem önmagát.

Az önmegvalósítás egy komoly munka, hisz ahhoz, hogy az ember önmagát lássa, tudja, ki is Ő valójában, és milyen céljai vannak, milyen erőforrásokra építkezhet, azt hogyan teheti meg, azért is komolyan meg kell dolgoznunk. Sőt ez a munka bármilyen pálya választásával jobban megtérül, mint egy szaktantárgyból géniusznak lenni, mert ezekre az alapokra lehet építeni, e nélkül, pedig folytonos bizonytalanság, kétség, fel nem tett kérdésekből adódó űr vagy zűrzavar veszélyeztetheti a nagy tervek végig vitelét, ha egyáltalán kialakulnak közben a saját nagy tervek.

 

Kikkel dolgozom, milyen célért?

  • Hetedik osztályban időben dolgozunk az iskola választásán. Van tér és idő megtalálni a saját fókuszpontját, és ahhoz igazítani, nem a külső kínálathoz.
  • Nyolcadik osztályban már nagyobb a nyomás, de szeptember – december időszakban még nem lehetetlen ez az önismereti munka, hogy megtalálja a diák a neki megfelelő, hozzá igazított sulit. De nem érdemes az előtte álló időszakot elvenni a gyermektől.
  • 10 osztályban a faktválasztások miatt szoktak velem elkezdeni dolgozni a középiskolások, mert ez a döntésük, már a későbbi egyetemválasztásuk alapjaként szolgál.
  • 11 – ben éppen olyan időben dolgozok a diákokkal, ahogy hetedik osztályban, még nem akkora a nyomás, mint végzősként, és jobban tudnak önmaguk igényeire fókuszálni.
  • Érettségizőknek, szeptember – december időszakban tudok segíteni, megtalálni az eddigi vállalásai mentén a helyes döntést a továbbtanulásukat illetően, de már nagy változtatásokra nincs lehetőségük, megtörtént az érettségi tantárgy választás, elindult a felkészülés, és a meglévőkre alapozott döntést tudom elősegíteni csak. tehát nem érdemes késleltetni a saját pályánk megválasztását, és utolsó időkre hagyni.

Én már nem vállalok januárba diákot, a februári jelentkezési lap beadásig, mert az egy kapkodás lenne, mint jó döntés. De felnőttet sem, mert hiszem a megalapozott döntéshez és a felsimerésekhez időre van szükség.

  • Egyetemisták hogyan továbbja megtalálása is lehet egy pályatanácsadói együttműködés eredménye.

…és a további nagy kérdés:

Felnőtt korban lehet-e szükség pályatanácsadásra?

A válaszom egyértelműen igen, hisz már vannak mögöttük megtett utak, tapasztalatok, érzik, mi az a hiányérzet, amit eddig még nem sikerült betölteni, ami elengedhetetlen vágyuk, hogy kiteljesedjenek benne. 

Ha az élet ad olyan körülményeket, hogy újra pozicionálhatjuk magunkat, akár egy baleset után, akár egy munkahelyvesztéssel, új vállalkozás ötlete mentén, vagy akár egy COVID helyzet következményeként, az új út keresése, az új út megfogalmazása felnőttként sem indul másként, mint megtalálni a válaszainkat, 

  • ki vagyok mára?
  • milyen célt állíthatok fel magamnak?
  • és milyen erőforrásaim vannak ehhez?

Ezek mentén megtaláljuk a válaszokat, amit még fel kell építenie, akár a továbbtanulás, továbbképzése eszközével, vagy az önmaga újradefiniálásával. Felismeri a benne rejtett erőforrásokat, amikre új utakon építkezhet. Ehhez az önmaga újradefiniálásához érdemes szakember vezetésével tudatos haladni az önismeret fejlődése útján. 

Ezt találhatja meg egy felnőtt pályaváltó, pályamódosító is akár egyéni, akár csoportos tanácsadás keretében.

Keressetek bizalommal, a velem való együttműködésben a fókusz rajtad marad, nem helyeződik át soha a külső kínálatra!

Maczkó Mónika,

mentálhigiénés szakember, munkaerő-piaci tanácsadó,

pályatanácsadó

Hivj most!